Rekorderi idu po 16. naslov!

lipanj 16, 2019

COPA AMERICA:

URUGVAJ – EKVADOR

Urugvaj je najuspješnija reprezentacija u povijesti Copa Americe – da, ispred Brazila i Argentine – jer je osvojio 15 naslova prvaka, a pod vodstvom karizmatičnog Oscara Tabareza pokušat će to uraditi i po 16. put, te dodatno poboljšati svoj primat. Zaista je impresivan podatak da su “Nebesko-plavi” bili 7 puta domaćini Cope i baš svaki put osvajali naslove. Ipak, zadnju titulu (2011.) nisu osvojili na svom terenu, nego u domu svog susjeda i vječnog rivala Argentine. I u Brazilu će biti aktera tog trijumfa, poput svakako najboljeg igrača, Luisa Suareza, a zvijezde su naravno još i Cavani, Maxi Gomez, Vecino, Stuani, Godin, Caceres… itd. Zaista je riječ o reprezentaciji kojoj niti jedan cilj nije – nemoguća misija.

Ekvador je, uz Venezuelu, jedina reprezentacija koja nikada nije osvojila Copa Americu, najveći uspjeh bila su im 4. mjesto 1959. i 1993. godine i to u oba navrata kao domaćin. Nije to nimalo ugodan podatak za selekciju koja je znala biti protagonist i na Svjetskim prvenstvima, štoviše, najslabiji su sudionik Cope u zadnjih 7 izdanja, u kojima su tek jedno uspjeli preskočiti barijeru kvalifikacijske skupine. Mogu li “Los Amarillos” u Brazilu konačno napraviti iskorak? Po snazi momčadi sigurno – da,iako su nekim ključnim adutima već prošle najbolje godine, kao Valenciji iz Manchester Uniteda, a osim Antonija, tu je i Eder Valencia, koji je zabio 28 golova u 47 nastupa. Svakako, za Ekvador je ovo utakmica istine, neovisno o tome što je riječ o tek 1. kolu.
Brojke: Oba susreta ovih rivala u kvalifikacijama za SP 2018. završila su istim omjerom – i Urugvaj i Ekvador su kao domaćini slavili sa po 2:1. A sad igraju na neutralnom terenu…

(Foto: Guliver/Getty Images

Ostavi komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *